phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
30 НОЕМВРИ 2017- СВЕТИ АПОСТОЛ АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИ

Е-мейл Печат ПДФ
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

 

Свети апостол Андрей (гр. мъжествен, храбър) е първият Христов апостол. Роден брат е на апостол Петър(Симон), беден рибар на Генисаретското езеро. Първият му учител бил ЙоанКръстител, но един ден Исус посочил към Андрей и го повикал при себе си. Така станал Андрей Първозвани. Хората вярвали, че може да излекува страшни и нелечими болести, прииждали при него, обръщали вярата си. Когато бил на 70 години, го разпънали на кръст под формата на буквата Х.
Народното предание разказва за отшелника Андрей, който живял сам в планината, отглеждал си една нивица, всичко сам си добивал. Но веднъж една мечка изяла единствения му вол. Разсърдил се самотникът светец, хванал мечката и я впрегнал в ралото. Оттогава мечката му се подчинява, а св. Андрей е нейният господар.
Смята се, че на Андреевден денят се събужда, започва да расте, да едрее – колкото иглен връх или колкото едно просено (житено, маково или синапено) зърно, а мечката поема към зимното си леговище и се приготвя за сън. Народът ни я изпращал с храна и добри пожелания и се надявал да стои далече от къщите и кошарите.
В навечерието на празника се вари в ново гърне жито, царевица, фасул, леща, ечемик, овес – като сварените зърна да наедряват и посевите. На сутринта от сварените зърна ядат всички. Всеки хвърля няколко зърна нависоко в комина, да израстат и посевите високи. От тях се дава и на животните – за добър приплод. Жените раздават от варивото на съседи из махалата – да е плодовита годината.
Денят празнуват и невестите. Като почитат празника, очакват благоволението на съдбата – да нарастват като деня и семената, да забременяват, да раждат здрави и хубави деца.

 

На 30 ноември се чества свети апостол АНДРЕЙ Пър­возвани.

Празнуват Андрей, Андре, Андреан, Андрю, Андрешко, Андреа, Андреана, Адриана, Адриета.

Андрей се чества още и на 18 май, 4 юли, 19 август, 2 ок­томври, 17 октомври.

 

Поздравете близки и познати с картички от ТУК

Последно променен на Неделя, 19 Ноември 2017 14:30  

Спонсорирано

Спонсорирана реклама

loading...

Спонсорирано

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ