phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Събота, 23 Април 2016 15:45

ХАЛЕ СОЙГАЗИ - НЕВАЛ ОТ "ЧАСТ ОТ МЕН"

написана от admin
Оценете статията
(0 гласа)

Една от най-ярките звезди на турското кино,  Хале Сойгази /Невал/ се откроява сред актрисите от своето поколение с ролите на силни, независими жени и съвършения си усет за стил, който демонстрира както на екрана, така и извън него. Кариерата Й,която продължава над четири десетилетия, преминава през различни периоди.

В началото на 70- те ефектната блондинка е победителка в конкурси за красота и дефилира на модния подиум. Заедно с първия си съпруг, популярния фолклорен изпълнител Ахмет Йозкан е част от елита на турския шоубизнес и неизменно присъства в  в светските хроники и звездни рубрики на  на изданията.

През 80-те вече е утвърдена

АКТРИСА С НАД З0 ФИЛМА

роли в социалните драми "Мина" и "Една глътка обич". В тях изгражда образи на жени, борещи се за гражданските си права и промяна на консервативни­те нагласи в обществото.

Заедно с втория си съ­пруг, изтъкнатия преподавател, журналист и преводач Мурат Белге, е в челните редици на интелектуалците, ангажирани с движението за демократиза­ция на политическия и обществения живот в Турция.

След бляскава кариера в киното през 2001 г. дебютира на театрална сцена в постановката "Малкият принц", а после печели нова по­пулярност сред хилядите  почитатели     на     сериалите със запомнящите се образи на властни майки в хитовите по­редици "Север Юг" и "Част от мен".

Зрителите са впечатлени както от ари­стократичното излъчване, което вдъхва на героините си, така и от неувяхващата й красота, която успява да съхрани и на 65 години.

"За ролята на

ЕБРУ В "СЕВЕР ЮГ"

ми се наложи да отслабна с около 6-7 килограма, за да вляза във форма и да изглеждам по начина, който образът изисква. Ебру е амбициозна и дисциплинирана жена с привилегирован произход, която е получила отлично образование, прекарала е голяма част от живота си в чужбина и е бизнес дама. Преди началото на сним­ките започнах интензивни фитнес трени­ровки и спазвах строг хранителен режим.

През живота си съм опитвала всякакви диети и мога да заявя, че не съществува вълшебна храна, от която не се напълня­ва. Излишното тегло се топи само с уси­лие на волята. Изключила съм от менюто си пастата, ориза, картофите и сладките изделия. Не си позволявам дори сладолед през лятото. Храня се само със зеленчу­ци, месо, риба и хляб. Имам добра костна структура, така че отслабването не пред­ставлява огромно усилие за мен. Когато съм в интензивен снимачен период, не ми остава време за фитнес, но имам личен пилатес треньор, който посещава дома ми три пъти седмично ", споделя Хале.

В "ЧАСТ ОТ МЕН"

Невал, манипулативната и меркантил­на майка на Дефне, се завръща от Фран­ция и се намесва в съдбата на дъщеря си и на фамилията Йорухан. "Щастлива съм да участвам в този проект. Възхищавам се от работата на Йозджан Дениз и мисля, че творческият екип на сериала е съставен от изключителни професионалисти. Не се интересувам дали един образ е положи­телен или отрицателен. Вълнува ме дали ми дава възможност да изградя сложен и интересен характер. Не търся биографич­ни сходства с героините си - актьорите се превъплъщават и в личности, които са много различни от самите тях."

Подобно на героините си Ебру и Невал, Хале Сойгази е израснала в заможно се­мейство и учи в престижни учебни заведе­ния. Родена е на 6 май 1950 г. в Истанбул. От дете проявява засилен интерес към мо­дата. След като завършва гимназия, след­ва френска филология, но усеща, че все още не е открила призванието си. Замина­ва за Швеция, където се записва на интен­зивни курсове за модели. Атрактивната ви­зия и харизматично излъчване й спечелват множество престижни награди от различни конкурси за красота.

Украсява кориците на редица списания и заслужено

ПОЛУЧАВА КОРОНАТА НА "МИС ТУРЦИЯ"

през 1973 година. По същото време де­бютира в киното и среща първия си съпруг на снимачната площадка на "Искам дете­то си". Ахмет Йозхан вече е звезда на турската естрада и я пленява с неустоимия си чар, но бракът им се разпада след няколко години. "Когато се ожениш в ранна възраст, още не си се оформил окончателно като личност. С Ахмет продъл­жихме да се развиваме, променяхме се, но в различни посоки. Накрая се оказахме много далеч един от друг", коментира Хале. Вторият й съпруг е професор по сравнително литературознание в университета "Билги". С Мурат Белге имат дългогодишна връзка, преди да се оженят. "Брачното сви­детелство не промени нищо в начина ни на живот. С Мурат имаме еднакви интереси. Обичаме да посрещаме гости и да раз­искваме политиката. Обожаваме морето и прекарваме летните си ваканции на егей­ските острови. Голямата ни страст, разби­ра се, е четенето."

Домът им е препълнен с книги - по сте­ните на къщата ми са

НАРЕДЕНИ НАД 7 ХИЛЯДИ ТОМА ЛИТЕРАТУРА

"Част от книгите на Мурат са в каби­нета му в университета, но въпреки това мястото не достига, тъй като постоянно купуваме нови", усмихва се Хале.

Освен като преподавател, Мурат Белге е известен и с преводите си на класически произведения от автори като Чарлс Дикенс, Джеймс Джойс, Уилям Фокнър на турски език. Той произхожда от прочута фамилия на държавници и интелектуал­ци. Баща му Бурхан, журналист и депутат в турския парламент, е първият от девети­мата съпрузи на холивудския секссмивол от унгарски произход За За Габор. Скоро след развода им през 1941 г., Бурхан се жени повторно, а през 1943 г. се ражда синът му Мурат. Той наследява левите убеждения на баща си и на чичо си, пи­сателят Якуп Кадри Османоолу, заради което академичната му кариера прекъсва на няколко пъти през годините.

Въпреки това Белге остава непоколе­бим поддръжник на свободата на словото и днес е сред най-уважаваните турски ин­телектуалци. През 2005 г. организира академична конференция, на коя­ то се разисква забранената от правителството тема за геноцида над арменците в началото на XX век.

Заради провеждането на дискусията е за­плашен с лишаване от свобода за срок от 10 години. Съдът го оправдава, но по-късно името му фигурира сред "неблагонадеждните елементи" в секретна информация на турските въоръжени сили, която изтича в медиите. Хале е най-верният и предан поддръжник на съпруга си и заедно успяват да преживеят превратностите на съдбата

 

 

Източник: в. "Всеки ден"

Спонсорирано

Спонсорирана реклама

loading...

Спонсорирано

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ