phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
КРЪЩАВАНЕ НА ДЕТЕ

Е-мейл Печат ПДФ

ЖИВО И ЗДРАВО БЕБЕ!

 

Денят на кръщението

Детето се кръщава една-две седмици след раждането, до 40-ия ден, в неделя или на някой голям празник. Кръщението е първото тайнство, което приобщава към християнството. То се извършва от свещеник като кръщаемият се потопява три пъти в купела със свещена вода в името на Отца, Сина и Св.Дух. Така кръстеният младенец се очиства от греха на родителите си.

В храма

Докато детето е в църквата с кръстника, майката остава вкъщи и върши домашна работа, чисти, чете, шие – за да расте детето работно, учено, сръчно и пъргаво. 
В храма кръстникът изрича тържествено името пред свещеника и пред всички присъстващи. Свещеникът потапя малкото в купела с вода и го кръсти, след което три пъти произнася името, което всички вече са чули. Намазва го с миро и го благославя. 
Потапянето във вода символизира прехода на детето. Кръщаването го измъква от света на природата, на хаоса и го поставя в подредения свят на човешкото общество и култура. Водата в купела очиства детето. Преди кръщението и то, и майка му се считат за „нечисти". След кръщението водата от мирото се хвърля на „чисто" място.
Символ на очистването е и бялото ново и чисто платно, в което се увива детето след потапянето. Бялата дреха символизира полученото вече опрощение на греховете. Някога до кръщението са увивали новороденото в парцали, поставяли са го върху слама, наричали са го Голчо, Кушльо и пр., като така са показвали своето отношение към него като към все още неприето в човешкото общество същество.
Кръстът, който свещеникът полага върху кръщаемия показва, че той трябва да приема всички изпитания с търпение към Христос. Трикратното обикаляне около купела изразява радостта от съединението с вярата. Отрязването на косите на новопокръстения означава, че той става раб Божи. Запалените свещи, които всички присъстващи държат, са символ на божието просвещение. 
Кръстените в едно корито се наричат акрани. Те стават побратими или посестрими и по-късно не могат да се женят един за друг. Вярва се, че ако го направят, ще умрат в един и същи ден. Като пораснат, акраните си разменят подаръци на Нова година, Ивановден и когато единият се жени, другият може да му стане девер (респ. зълва).
Близнаците се кръщават в една вода със сходни имена. Смятало се е, че ако са кръстени повече деца те стават добри хора, ако е само едно – то ще е „инат и вироглав".

У дома

Щом като чуят името на детето, роднинските и съседските деца хукват към къщата на родителите, за да го съобщят. Там майката и бащата чакат да чуят как ще се казва детенцето им. 
Детето, което първо извести името, получава от бащата дар, една паричка. Останалите получават по захарна пръчица или нещо друго.
Малко по-късно в дома пристигат кръстниците с две големи запалени свещи. Кръстницата подава детето на майката през прага и казва три пъти: „Еврейче ми даде, християнче ти връщам" или „Циганче го взех, българче нося". Това е своеобразно връщане на детето при майката след направения от него преход - преминаване към обществото на кръстените. За да се обозначи това преминаване, майката е в едната стая, кръстницата - в друга. Поставянето на малкото дете на прага е и отзвук от древната вяра в духа стопанин и покровител на рода.
Кръстницата предава свещта от кръщението на майката и тя я пали на всеки имен ден на детето или при болест.
Когато кръстникът донася детето след църква, го оставя първо на плуга (ако е момче) или на стана (ако е момиче), за да е работно. После го слага в люлката му и оставя пари.
За да са бели и ситни зъбките му, майката и кръстникът сдъвкват по едно зърно сварен ориз след връщането от църква или глътват по едно бобено зърно.
След кръщението детето се поставя за първи път в люлка и вече може да се оставя само, тъй като се смята, че има свой ангел хранител. Най-отдолу в люлката се слага малък пирон, за да е здраво детето като желязо и да си проправя път в живота. Пак за здраве и спокоен сън под дюшечето се слага наситеносиня панделка или лента от плат. Сутрин се вади и се мята отстрани на люлката.
Кръщелника често се оставя за няколко минути още по време на гощавката, „за да не бъде страхливо".
След изпиране на платното с мирото от него ушиват ризка за детето.

Трапезата след кръщението

За трапезата след кръщението гостите се канят от свекървата или от зълвата, облечена в невестините дрехи, накитите и обувките от сватбата. Вярва се, че всичко, което е свързано с невестата, докоснало се е до нея и й принадлежи, е станало символ на плодовитост и пожелание за придобивки и изобилие.
Невестините дрехи показват, че вече е завършил един дълъг житейски преход. Сватбата е завършила своето изначално предопределение - раждането на дете, появяването сред хората в семейството и обществото на нов човек. 
Който кани за кръщаване, трябва да тича, за да не се спъва детето при ходене.
Преди да седнат, майката полива на гостите да се измият от нов дървен съд, подава им нова везана кърпа да се избършат и мята на дясното им рамо дарове. Те на свой ред благославят: „Да е живо и здраво", „ Да живее сто години". Оставят пари на детенцето в чаша с вино и дарове върху питата.
Някога гощавката е била в дома на кръстницата.
Всяка жена, която е била на трапезата, след това меси по един кравай за подарък на детето.
От трапезата първа трябва да стане млада жена, която да е майчина и бащина и има само живородени деца. Ако на празника присъства вдовица или бездетка, тя трябва да си тръгне последна.

КАРТИЧКИ ЗА РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ

 

Спонсорирано

Спонсорирана реклама

loading...

Спонсорирано

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ