phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
СВАТБЕНИ ПИТИ

Е-мейл Печат ПДФ

МНОГО ЛЮБОВ И ЩАСТИЕ В СЕМЕЙНИЯ ЖИВОТ!

 

 

Сватбените хлябове имат различни имена. Според предназначението си и според района, в който се правят, те се наричат „погача", „пита", „кравай", „момина пита", „момков колак", „деверов кравай", „меденица", „руманик", „шугава пита", „кукла", „косичник", „плетеница", „бахча", „кумова градина", „ела" и др.
Сватбените колаци или краваи обикновено се правят в четвъртък. Имат специална украса от различни символни образи. Заради нея ги наричат „гълъбета", „гургушки", „кукли", но най-често се наричат „кумови краваи". Те се носят на кума, на сватовете, при отвеждането и довеждането на невестата. На първите сватбени хлябове се забожда чемширено клонче и около него се нареждат пари.
Краваите за сватба имат брачна символика и по принцип са женски символ. Особено ясно тези им значения се виждат в кравая, нанизан на бъклицата на девера, окачен на шията на петела на заложника, на сватбеното знаме или около кумовото дръвце. Обредният кравай има магическата сила да сближава и събира младите. Затова и невестата, очаквайки годеника си в своя дом, бърза да го зърне първа през кравай. Магическата сила на формата му съответства на апотропейната сила на кръга. Краваят, стоял пред свещеника при венчавка, има целебна сила.
Шугава пита. В дома на момчето се меси т.нар. шугава турта или кумови хлябове. Тя е прясна пита, защото неквасеният хляб се счита за сладък.

 

СВАТБЕНИ ПОЗДРАВИТЕЛНИ КАРТИЧКИ

 

Пролет

more
Image Detail
Дълбока
Image Detail

Спонсорирано

Сериал

Спонсорирана реклама

loading...

Спонсорирано

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ