phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Петък, 25 Ноември 2016 19:11

КАК АКТЬОРЪТ ПЛАЧЕ ВЪВ ФИЛМОВИТЕ СЦЕНИ

написана от admin
Оценете статията
(0 гласа)

Актьорската кариера винаги включва драматични епизоди, в които трябва да се плаче. Не е лесно такова сценично състояние да се изиграе, особено, когато трябва да се получи бърза смяна на настроението, от добро настроение към истерия със сълзи и т.н.

Умението да се влезе в необходимото емоционално състояние е сериозна проверка за актьора и играе важна роля за неговата бъдеща кариера, коментира orator.bg.

Майсторството се състои не в умението въпреки волята да заплаче, а в умението да се плаче правдоподобно, за да може зрителя да повярва в чувствата на актьора. В реалния живот сълзите възникват при силно емоционално претоварване, като не  е задължително то да бъде негативно, често хората плачат от радост. За актьорите има редица способи, които позволяват да се предизвика нужното състояние при необходимост.

Дълбоко потопяване в ролята

Първия и най-действен способ е отъждествяване на актьора с неговата роля. Когато актьора започне дълбоко да преживява емоциите на измисления герой, той е способен не само да пусне сълзи в нужния момент, но и да възпроизведе всички малки емоции, които трябва да присъстват в подобна ситуация, което е особено важно за епизоди в едър план. В началото на актьорската практика това не е никак просто, но с времето опита позволява да се изиграе удачно сцената още от първия дубъл, За целта е необходимо преди сцената, при изучаване и, дълбоко „потапяне в себе си“.

Емоционална памет

Друг ефективен способ е използването на собствен печален жизнен опит на сцената. Актьора трябва да си спомни своите сълзи и преживявания и точно да ги повтори на сцената. Освен това по-правдиво ще бъде да изглежда така, сякаш се опитва да сдържи сълзите си. За целта главата трябва да се държи високо, добре е това да се съчетае с треперене на устните, а в нужния момент главата се отпуска малко надолу и сълзите започват да се стичат по лицето.

Други средства за изкуствено предизвикване на сълзи

Всеки е виждал драматична сцена, в която главният герой използва кърпа, за да избърши сълзите, но не много хора знаят, че този атрибут се използва често за изкуствено стимулиране на слъзните жлези, което се прави с помощта на амоняк. Също така се използва ментолов балсам за устни, който непосрествено преди да заплаче, актьора нанася под клепачите.

Стар и по-малко щадящ способ е използването на лук ( кромид), но този метод е подходящ за бурни и «истерични» сцени, тъй като лука не само предизвиква сълзи, но и почервеняване на носа, бузите, хрема, кихане. Сега най-често се използват изкуствени сълзи, за което могат да се използват всякакви капки за очи.

 

Последна промяна на Петък, 25 Ноември 2016 19:21

Спонсорирана реклама

loading...

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ