phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Петък, 13 Ноември 2020 16:17

НОВОГОДИШНИ КАРТИЧКИ ЗА НОВАТА 2021 ГОДИНА. ДА Е ЧЕСТИТА!

Оценете статията
(6 гласа)

 

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!

 

Вечерта срещу Нова година се прави втората след Бъдни вечер кадена вечеря. Прекадява се с въглен, поставен на лемежа (палешник, ралник) или на керемида.
Питата се разчупва високо и се раздава на всички по старшинство. Най-добре е парата да остана за дома, иконата или главата на семейството. Ако това не стане, стопанинът има възможност да я откупи. Така всички се надяват, че сполуката и благополучието ще са за целия дом.
Баницата с късметите се завърта три пъти от майката или бащата и всеки взима парчето, което се падне пред него. Късмети има за всички от семейството, дори и за тези, които по една или друга причина отсъстват. За домашните животни се наричат дрянови клончета, като се гледа пъпките по тях да съответстват на броя съответно на овцете, козите, телетата. Често се подреждат и житни сламки, вързани с конец, за различните селскостопански култури.
Новогодишната трапеза не се раздига до сутринта, оставя се за праотеца стопанин.
Огънят в огнището се поддържа през цялата нощ и се смята, че не е на хубаво, ако се остави да угасне.
На места на Василовден раздават краваи против мечки и вълци с думите: "Аз като съм под път – тя на връх; аз като съм в просойна, тя – в усойна."
В Родопите майките стават рано и сурвакат с дрянова пръчка децата още докато спят в завивките, а после – и останалите членове на семейството.
Жени и моми мият косите си с вода, в която е потопен дрян – да са здрави и блестящи.
Ако жената, която е месила питата, отиде в градината или в кошарата, или на пчелина с тестени, още неумити ръце и пипне дърво, животно или кошер, те ще раждат повече и пчелите ще се роят.
След приключване на трапезата недогорялата свещ и суровото жито се запазват, както и палешникът с пепелта от предишната кадена вечеря.
На Василовден по къщите тръгват сурвакари – деца от 4–5 до 11–12 години – със сурови дрянови клонки, сурвакници. На тяхно име наричат и празника Сурва. Сурвакарите благославят и наричат за живот, здраве и плодородие: "Пълна къща с дечица, пълна кесия с пари, пълни обори със стока." С дряновата пръчка удрят по гърбовете поред всеки член от семейството по старшинство и наричат:

Сурва, сурва година,
Весела година,
Златен клас на нива,
Зелен грозд на лозе,
Жълт мамул на леса,
Червена ябълка в градина,
Пълна къща с коприна,
Живо-здраво догодина,
Догодина до амина!

 


ИЗПРАТЕТЕ ПОЗДРАВИТЕЛНИ НОВОГОДИШНИ КАРТИЧКИ От ТУК

Последна промяна на Петък, 13 Ноември 2020 14:31

Спонсорирана реклама

loading...

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ