phototargets.com

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Събота, 15 Януари 2011 12:48

АТАНАСОВДЕН

Оценете статията
(0 гласа)

Св. Атанасий Александрийски. АТАНАСОВДЕН.

Среди зима -18 януари. Св. Атанасий е един от видните църковни писатели и проповедници. Роден е през 295 г. в Александрия, Египет в семейството на бедни християни. Получил добро възпитание, ана 24 г. станал дякон. Бил духовен син и секретар на архиепископ Александър.

След Никейския събор, където разгромил арианската ерес, Св. Атанасий станал известен богослов. Надживял петима императори, бил пращан на заточение пет пътИ, но нищо не сломилО духа му. За 47 години епископство, 15 от които в изгнание, той написал много съчинения в защита на

православната вяра. Произведенията му от векове са признати

за класически в богослужебния жанр, заредени са със сила, вяра и убеденост. Както казва един посетнешен църковен писател: "Когато срещнеш нещо от Атанасий, ако нямаш книга, запиши го на дрехата си!".

Според народната вяра Св. Атанас е победител на зимните студове и снегове, които му се паднали при подялбата на света. На този ден той се облича в копринена риза и отива в планината да вика лятото. С него се свързва преломът в годишните времена от зима към лято, затова го наричат Среди зима. Оттук е известен и изразът: ,,Атанас дойде, лятото дойде".

В Северна България имат светеца за защитник от чумата. Затова за предпазване от нея има обичай да се коли черна кокошка и да се раздава обреден хляб.

Атанасовден е между празниците, на които се устройват обречени курбани за здраве. Четат се и семейни служби в чест на светеца - покровител на фамилията, имота и стоката. Атанасовден е еснафският празник на ковачите и железарите. Народът го счита за покровител на скотовъдците.

На традиционната трапеза задължително трябва да има кокошка и прясна пита, която се раздава, намазана с мед за здраве.

Именници са Атанас (от гр. Атанатос "безсмъртен"), Атанаска, Таска, Таско и др.

 

Поздравете близки и приятели с картички от ТУК

 


Спонсорирана реклама

loading...

Реклама


ПОЖЕЛАНИЯ